Weer & Klimaat

Het klimaat in het binnenland van Spanje

Het weer in onze regio geniet nog steeds van het mediterrane karakter waarvoor Spanje zo beroemd is. Het heeft milde winters waarin vorst is een zeldzaamheid die alleen optreedt in de nachtelijke uren en vervolgens hooguit een of twee keer per jaar. Januari en februari zijn de wintermaanden tot december zien we vaak nog mooi weer, geschikt om te zonnen. (Dit natuurlijk in de middag en uit de wind.)

In april begint de lente waarin de dagen langer en warmer worden. Op de twaalfde dag van mei wordt het begin van de zomer gevierd. Vanaf die dag kan ook goed weer worden verwacht en is regen de uitzondering.

De warmste zomermaanden (juli en augustus) zijn hier aangenaam in vergelijking met het binnenland van Spanje. Extreem hoge temperaturen, zoals vaak aangegeven voor het Spaanse interieur op tv, zijn hier niet gebruikelijk. We profiteren altijd van de zeebries en de hoge ligging van Casa de cinco Hermanos (706 meter boven de zeespiegel). De temperaturen schommelen in deze maanden tussen 30ºC en 35ºC. De avonden zijn aangenaam warm voor een lange tijd, maar vanwege de hoogte, de nachten zijn ook mooi en koel die een goede nachtrust bevordert.

Het klimaat in de rest van het interieur is zeer divers. Dit is te wijten aan de grote verschillen in hoogte en afstand van de zee.

Kortom, het kan gezegd worden dat hoe meer landinwaarts de meer "continentale", dat wil zeggen kouder in de winter en warmer in de zomer. Verder is het in het noorden gemiddeld iets kouder dan verder naar het zuiden. In onze regio komt in de winter soms nachtvorst voor.

Overdag is het hier tot december regelmatig rond de 20°C. De hoeveelheid zon en neerslag is vergelijkbaar met die in het Middellandse Zeegebied. In de zomer kan er echter af en toe een onweersbui voorkomen. Het weer hier wordt echter niet zo snel 'overstuur' als in Nederland of in het Verenigd Koninkrijk.