Steden

De omgeving van Casa de Cinco Hermanos is volgepakt met cultureel interessante plaatsen, waarvan we er inmiddels al veel zelf bezocht hebben. We doen hier verslag van de plaatsen die we zeker de moeite waard vinden.
Jumilla

Jumilla is een aardig stadje waar een mooi gerestaureerd kasteel op de hoogste heuvel staat. In Jumilla zelf vind je tijdens een stadswandeling oude gebouwen, musea (zoals het archeologisch en het oude ambachtenmuseum), leuke pleintjes en kleine oude straatjes en parkjes.

Murcia

De provinciehoofdstad Murcia is erg leuk, met veel voetgangersgebieden, musea en monumenten. De meeste bezienswaardigheden vind je rond de oude kathedraal. Ook het terrein van de universiteit is zeker de moeite waard.

Orihuela

In Orihuela kan je prettig rondstruinen terwijl je van oude architectuur geniet. Het is een stad waar veel oude gebouwen bewaard zijn gebleven. Door de stad loopt de Río Seguara waarlangs ook terrasjes te vinden zijn. Aanraders zijn de kathedraal met museum en het museum van ´Semana Santa´ waarin te zien is hoe deze heilige week in aanloop naar Pasen gevierd wordt.

Elche

Elche is een stad die je eigenlijk zeker gezien moet hebben, daar is de palmboom van oorsprong een beschermde boom en dat is te zien. In Elchoe zie je door de palmbomen het bos niet meer. Er is een heel mooi oud centrum met musea en monumenten en een prachtig heempark. In het Palmeral wordt getoond hoe de palm gekweekt wordt en hoe het oude irrigatiesysteem werkt. Elche staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, een bezoek meer dan waard!

Novelda

Niet ver van Casa de Cinco Hermanos is Novelda zeker de moeite waard. Er is een uit grof marmer opgebouwde kerk die gewijd is aan de beschermheilige van Novelda, Santa Maria Magdalena, met ernaast gelegen een bijzonder castillo. Dit kasteel heeft een driehoekige toren, wat uniek is in Spanje. Daarnaast is er het Art Nouveau-museum en een prachtig klein centrum met veel mooie gebouwen.

Bij Calasparra

Geen stad, maar wel bijzonder! In de omgeving van Calasparra vonden we het Santuario de la Virgen de Esperanza (=het Heiligdom van de Heilige maagd van de Hoop). Het is een kerk met klooster en een flink uit de kluiten gewassen restaurant aan de Río Segura, waarlangs een langgerekte picknickplaats gemaakt is. Veel lokale mensen eten hier op zondag hun paella of steken de BBQ aan.

Alicante

Alicante is een leuke kuststad. Op de boulevard zijn allerlei leuke terrasjes, waarvoor een redelijk prijs een goede maaltijd wordt aangeboden. In de zomer zijn er dagelijkse kraampjes waar toeristen zich te goed kunnen doen aan allerlei prullaria. Het Castillo de Santa Barbara is zeker een bezoek waard. Je kan vanaf de boulevard met de lift naar boven of te voet vanuit de binnenstad. Neem voldoende water mee, het is een hele klim. Wie over een minder conditie beschikt, kan ook met de Hop On Hop Off-bus de stad rondtoeren, de bus stopt boven bij het kasteel. In de binnenstad zijn mooie kerken open voor het publiek, zoals de Iglesia de San Nicolas (St. Nicolaas!). In het gemeentehuis, de Ayuntamiento, is ruimte opengelaten om de oude fundamenten van de Romeinse nederzetting die hier ooit was, te tonen. Verder beschikt Alicante over mooie pleintjes met enorme ficussen en talrijke oude gebouwen. Tot slot: er vaart een leuk toeristenbootje in de haven en er is een mooi stadsstrand.

Kastelen in de omgeving

Wie van kastelen houdt, kan zijn hart ophalen in de buurt. Er zijn er in Jumilla, Villena, Yecla, Sax, Almansa, Elda, Castalla en ook nog een ruïne in Monovar, stuk voor de stuk de moeite van een bezoek waard. De bijbehorende plaatsen hebben elk hun eigen bekoring.

Pinoso

Last but not least. Dichtbij ons ligt het dorp Pinoso, wat vier supermarkten heeft en een aantal goede restaurants. Ook tijdens de fiestas is Pinoso erg gezellig.