Feesten

Fiestas

Spanje is het land van de feesten of in het Spaans: fiestas (spreek uit: fiësta’s). Er is geen dorp, stad, gehucht of buurtschap dat niet tenminste jaarlijks een fiesta heeft. De Spanjaarden zijn trots op hun fiestas en nemen er in grote getale aan deel. Er zijn het hele jaar door fiestas, maar het zwaartepunt ligt toch wel in de zomer. Niet alleen worden overal feesten georganiseerd om de overwinning van de christenen op de Moren te vieren (Moros y Christianos) maar ook worden specifiek plaatselijke beschermheiligen of gebeurtenissen aangegrepen om feest te vieren. Op deze pagina proberen we een indruk te geven van de interessante fiestas in de omgeving van Casa de cinco Hermanos.

Semana Santa

Semana Santa is wel het belangrijkste en grootste feest dat in heel Spanje wordt gevierd. Het is de heilige week in aanloop naar Pasen. Tien dagen voor Pasen op vrijdag begint het in Jumilla voorzichtig met een opstelling van passiebeelden in de oude straten van het centrum. De dagen daarop worden diverse processies gehouden waarin de beelden door de straten worden gedragen door de broederschappen en verenigingen die hun bestaansrecht ontlenen aan Semana Santa. Op de dag van de wederopstanding van Christus (eerste paasdag) wordt de grootste processie gehouden waarbij grote hoeveelheden snoep worden uitgedeeld aan kinderen, maar ook aan volwassenen. Naast de processies zijn er ook passiespelen en Tamburadas. De eerste Tamburada is om kwade geesten te verdrijven die de macht proberen te grijpen in deze week. De tweede Tamburada is om de wederopstanding van Christus aan te kondigen.

Semana Santa in 2010 en 2011

Fiesta de Vendimia

Na Semana Santa is in Jumilla het Fiesta de Vendimia het grootste feest. Altijd rond 15 augustus wordt dit feest gevierd. Het is de viering van de start van de wijnoogst en dat is te merken. Het feest is doordrenkt van wijn. Het begint met het aanbieden van de eerste druiven in traditionele dracht. In deze ceremonie worden de druiven ambachtelijk geperst tot most, die door de aanwezigen geproefd kan worden. Tijdens de ceremonie wordt ook El Niño de las Uvas (Het kindeke Jezus van de druiven) gesmeekt om een goede oogst en meneer pastoor komt de oogst zegenen.

Zeer het bezoeken waard zijn de Cabalgatas. Een Cabalgata is een optocht. Tijdens het Fiesta de Vendimia zijn er twee optochten:

De traditionele optocht (Cabalgata tradicional)

De grote optocht (La Gran Cabalgata)

Tijdens de traditionele optocht presenteren de wijnhuizen van Jumilla zich en delen bekertjes wijn en hapjes uit. De Gran Cabalgata is ontstaan om de jeugd tegemoet te komen. Tijdens de traditionele optocht ging de jeugd zich te buiten aan de wijn en veroorzaakte overlast. De organisatie heeft dit opgelost door de Gran Cabalgata te organiseren. Tijdens deze optocht rijden wagens met grote hoeveelheden wijn door de straten. Die wijn wordt uitgedeeld, maar niet zoals tijdens de traditionele optocht in bekertjes. De wijn wordt over je heen gespoten en alles wat je vangt met je mond kan je opdrinken. De straten zien aan het einde van deze stoet rood van de wijn. Ondanks de uitbundige viering kan je deze optocht aanschouwen en toch schoon blijven.

Naast al deze festiviteiten zijn er een braderie, kermis en een keur van terrasjes waar je heerlijk kan eten en genieten van het Spaans Bourgondische leven.

Maria Hemelvaart

Vermeldenswaard is ook de processie op 15 augustus. Dit is de dag van Maria Hemelvaart en wordt overal in Spanje groots gevierd. In Jumilla wordt de Virgin de la Ascuncion uit de kerk gehaald en in een lange processie waarin Moren en Christenen mee lopen door de stad gedragen. Een echte aanrader om te bezoeken.

Maria Hemelvaart