Weer & Klimaat

Het klimaat in het binnenland van Spanje

Het weer in onze regio geniet nog steeds van het mediterrane karakter waarvoor Spanje zo beroemd is. Het heeft milde winters, waarin vorst is een zeldzaamheid die alleen optreedt in de nachtelijke uren en vervolgens hooguit een of twee keer per jaar. Januari en februari zijn de wintermaanden tot december zien we vaak mooi weer, geschikt om te zonnebaden. (Dit, natuurlijk, in de middag en uit de wind.)

In april begint de lente, wanneer de dagen langer en warmer worden. Op de twaalfde dag van mei wordt het begin van de zomer gevierd. Vanaf vandaag wordt ook goed weer verwacht en is regen de uitzondering.

De warmste zomermaanden (juli en augustus) zijn aangenaam in vergelijking met het interieur. Extreem hoge temperaturen, zoals vaak aangegeven door Nederlandse weermannen en -vrouwen voor het Spaanse binnenland, komen hier niet vaak voor. We profiteren altijd van de zeebries en de hoge ligging van Casa de cinco Hermanos (706 meter boven de zeespiegel). Temperaturen variëren tussen 30oC en 35o C tijdens deze maanden. De avonden zijn aangenaam warm voor een lange tijd, maar vanwege de hoogte, de nachten zijn ook mooi en koel, die een goede nachtrust bevordert.

Het klimaat in de rest van het interieur is zeer divers. Dit is te wijten aan de grote verschillen in hoogte en afstand van de zee.

Kortom, je zeggen hoe verder landinwaarts de meer continentale, dat wil zeggen kouder in de winter en warmer in de zomer. Bovendien is het in het noorden gemiddeld iets kouder dan verder naar het zuiden. In onze regio komt in de winter soms nachtvorst voor.

Overdag is het hier tot december regelmatig rond de 20°C. De hoeveelheid zon en neerslag is vergelijkbaar met die in de Middellandse Zee. In de zomer kunnen er echter af en toe onweersbuien voorkomen. Het weer is hier echter niet zo snel "boos" als in Nederland.