Laatst bijgewerkt: 29 januari 2012

Casa de cinco Hermanos

     

 

Home

Actueel

Reserveren

Waar is het?

Foto's

Omgeving

Outdoor

Fiestas

Weer & Klimaat

Naturisme

Links

Gastenboek

E-mail ons

Wat is Naturisme?

Naturisme is een levenswijze. Het wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke naaktheid die als doel heeft het bevorderen van zelfrespect, respect voor de medemens, voor natuur en milieu.

Wat houdt dat naturisme nu eigenlijk in?

Eeuwen geleden was het de natuurlijkste zaak ter wereld, te leven en te werken met kleding als het nodig was of in je blootje als het weer dat toeliet. Alle sociale contacten konden bloot plaatsvinden. Groot, dik, klein, kleding deed je alleen aan, op het moment dat weersomstandigheden dit vereisten. Niemand dacht
hier verder over na.

Dat wat wij beschaving noemen heeft hier verandering
in gebracht. Bloot werd mede door de kerk, synagoge, tempel en moskee onlosmakelijk verbonden met zedeloosheid. Je eigen lichaam accepteren of bewonderen zoals het is, was en is nog steeds een taboe.

Er zijn echter altijd mensen geweest die vraagtekens hebben bij deze uitingsvorm van beschaving.
Een beschaving die wel toestaat met elkaar oorlog te voeren, elkaar uit te schelden, elkaar te haten, maar elkaar bloot in de ogen kijken, dat niet. Naturisme werd hierdoor geboren.

Naturisten streven een vorm van samenleven na, die
op een aantal punten gebruik maakt van het leven in oeroude tijden, waarvan het naakt samen zijn, als het weer het toestaat, en in samenhang met de natuur leven een voorbeeld is. Echter, de echte verworvenheden van deze tijd worden hierbij niet terzijde geschoven.

Respect voor andersdenkenden, mensen met andere huidkleur, het leefmilieu, eigen en andermans gezondheid en liefde zijn zeker geen onbekende grootheden in het Naturistische denken en doen.
Juist het respect voor anderen vraagt om respect
voor eigen lichaam en geest.

Er is helaas een probleem waardoor het naturisme zich niet zo snel ontplooit als wij wel zouden willen. Dit is het verschijnsel, dat menige naturist niet makkelijk met zijn voorkeur te koop loopt. Hier ligt het respect voor andersdenkenden aan ten grondslag en gaat vaak zover, dat eigen ideeŽn weggecijferd worden.
Daarom lijkt naturisme en alles wat daarmee te maken heeft, een verwaarloosbaar klein deel van de samenleving. De cijfers spreken anders.
Minimaal tien procent van de Nederlandse bevolking recreŽert regelmatig bloot. Het lijkt aannemelijk dat dit
in andere Europese landen niet anders is.

Er zijn vele verenigingen en openbare terreinen, waar het naturisme beoefend kan worden. Overal in Europa wordt of is wetgeving aangepast en kan Naturisme zich ontwikkelen. In Spanje is een zeer liberale wetgeving van kracht. Kort gezegd mag het overal, behalve daar waar een particuliere eigenaar van een terrein het niet toestaat. In de praktijk zoeken naturisten rustige stranden en eigen terreinen om onder gelijkgestemden te zijn. Ook in de vele natuurgebieden die Spanje rijk is kan je op een rustige plek, ongestoord in je blootje zonnen. Niemand kijkt hier vreemd op wanneer blote mensen zichtbaar aanwezig zijn.

Om je over te geven aan het naturisme, zijn de meesten door een proces van zelfoverwinning gegaan. Vanuit de opvoeding niet gewend zijn aan je blote lijf en dan nu met dit lijf tezamen tussen anderen te zijn, heeft nogal wat om het lijf. Voor de mensen die deze stap eenmaal gemaakt hebben is er alleen nog de vraag, waarom ze het niet eerder hebben gedaan. Ze ervaren dat er helemaal niets waar blijkt te zijn van alle vooroordelen die over het naturisme bekend zijn. Geen overmatig (openlijk) seksueel gedrag, geen perfecte figuurtjes,
niet bloot ter wille van het bloot, geen rot opmerkingen over je lichamelijke tekortkomingen. Wel begrip en respect bij je onwennigheid bloot te zijn. Een heerlijk vrijheidsgevoel maakt zich van je meester. Je mag in
het naturisme zijn zoals je bent.

Nadat wij al jaren op naturistencampings onze vakanties vierden zijn we lid geworden van de Naturistische Zwemvereniging Delft. Het is niet voor niets dat veel
van de uitgangspunten die in deze vereniging gelden
in deze tekst zijn opgenomen. Wij voelen ons er thuis
en proberen deze filosofie op ons eigen kleine naturistenterreintje in de praktijk te brengen.
Respect voor elkaar in de ruimste zin van het woord
(en niet in de eng juridische, religieuze of politieke zin)
is daarbij het belangrijkste uitgangspunt.

 

 

Download brochure van de FEN

(klik op het logo)

 

 In Spanje is Naturisme een recht.

In het gehele Spaanse land is er vrijheid van naaktrecreatie op alle publieke plaatsen, er is geen toestemming nodig. Stranden, rivieren, meren, open velden, wegen, straten, pleinen, parken, enz. zijn publieke plaatsen in Spanje.

Volgens de huidige wetgeving kan naaktrecreatie niet beperkt of ingeperkt worden. Tevens kan het niet gesanctioneerd of verboden worden.

 

(c) Ba$ 2007-2012

 

 

Naturisme,Naturistisch,Vakantie,Spanje,Alicante,Naaktrecreatie,Zwembad,Strand,Binnenland,Kamers,Huisjes,Wandelen,Fietsen,Zee,Zwemmen,Actieve,Murcia,Pinoso,Jumilla,Alberquilla