Weer & Klimaat

Het klimaat in het binnenland van Spanje

Het weer in onze regio geniet nog juist het mediterrane karakter waar Spanje zo bekend om is. Het kent zachte winters waarin vorst een zeldzaamheid is die alleen in de nachtelijke uren voorkomt en dan hooguit één à twee keer per jaar. Januari en februari zijn de wintermaanden tot en met december zien we vaak nog mooi weer, geschikt om te zonnebaden. (Dit natuurlijk in de middag en uit de wind.)

In april begint het voorjaar waarin de dagen langer en warmer worden. Op de twaalfde dag van mei wordt de start van de zomer gevierd. Vanaf die dag kan ook gerekend worden op mooi weer en regen is dan de uitzondering.

De warmste zomermaanden (juli en augustus) zijn in vergelijking met het binnenland aangenaam. Extreem hoge temperaturen zoals door de Nederlandse weermannen en -vrouwen vaak worden aangegeven voor de Spaanse binnenlanden, komen hier niet voor. We profiteren altijd van de zeewind en de hoge ligging van Casa de cinco Hermanos (706 meter boven de zeespiegel). De temperaturen schommelen in deze maanden tussen de 30º C en 35º C. Door de droge lucht en de zeebries voelt die warmte veel prettiger aan dan in Nederland. De avonden zijn lang aangenaam warm maar, door de hoogte, zijn de nachten ook lekker koel wat een goede nachtrust bevordert.

Het klimaat in de rest van het binnenland is zeer divers. Dit komt door de grote verschillen in hoogteligging en afstand tot de zee.

Kort door de bocht kan men stellen dat hoe verder landinwaarts des te “continentaler”, dat wil zeggen kouder in de winter en heter in de zomer. Verder is het in het noorden gemiddeld wat kouder dan verder naar het zuiden. In onze regio komt in de winter wel eens nachtvorst voor.

Overdag is het hier tot in december regelmatig nog zo’n 20° C. Hoogzomer ligt de gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 30° C en circa 35° C. Temperaturen van 40â° C en hoger laten we over aan de regio Madrid. De hoeveelheid zonneschijn en neerslag is vergelijkbaar met die in de Mediterrane regio. Wel kan er af en toe in de zomer een onweersbui ontstaan. Het weer raakt hier echter niet zo gemakkelijk ‘van streek’ als in Nederland.